The
combination of shrimp and coconut is a big hit all over the world. But it can
be kind of weird for some people, so this recipe brings it in a much lighter
way, instead of adding shredded coconut, we add coconut milk to it. “Farofa” is
a traditional Brazilian side dish made of manioc flour, toasted on the frying pan
with a little bit of butter. In this pasta bake the farofa comes to replace the
breadcrumbs, but we won’t be using manioc flour, we’ll use cornmeal. Try to find
a course cornmeal. I used the flaky one. It makes this recipe unique! Enjoy!
Fusilli com
Camarão e Leite de Coco
Serve 4 porções
Ingredientes
- 1/3 de xícara de azeite
- 1 cebola grande picada
- ¾ de xícara de pimentão vermelho sem sementes, picado
- 500 g de camarão cinza limpo, sem casca
- Sal a gosto
- ½ pimenta de cheiro picada
- 8 colheres (sopa) de suco de limão
- 5 tomates maduros sem sementes picados
- 3 colheres (sopa) de coentro picado
- 2 colheres (sopa) de maisena
- 1 xícara de leite de coco
- 300 g de fusilli cozido
- 2 colheres (sopa) de manteiga
- 2 xícaras de farinha de milho amarela em flocos
Modo de Preparo
Em uma panela, leve ao fogo o azeite, a cebola e o pimentão,
mexendo às vezes, até dourar. Junte o camarão temperado com sal, a pimenta e o
suco de limão. Adicione o tomate e o coentro e cozinhe por cinco minutos ou até
o camarão ficar macio. Adicione a maisena dissolvida no leite de coco e cozinhe
até obter um creme. Misture o creme ao fusilli. Em uma frigideira, derreta a
manteiga. Acrescente a farinha e frite, mexendo, até obter uma farofa torrada.
Tempere com sal. Em um refratário de 22 x 29 cm, disponha o macarrão e polvilhe
com a farofa. Leva ao forno quente (200°C), preaquecido, por 30 minutos, ou até
dourar. Sirva.
FONTE: Revista Cláudia Comida & Bebida
Obs: Usei salsinha no lugar do coentro.
Shrimp and Coconut Milk Fusilli
Makes 4 portions
Ingredients
- 1/3 cup olive oil
- 1 onion, chopped
- ¾ cup red bell pepper,
chopped
- 500 g shelled and deveined
shrimp (prawns)
- Salt, to taste
- ½ red chili, chopped
- 8 tbsp lime juice
- 5 ripe plum tomatoes,
deseeded, chopped
- 3 tbsp cilantro (coriander),
chopped
- 2 tbsp cornstarch
- 1 cup coconut milk
- 300 g cooked fusilli
(rotini)
- 2 tbsp butter
- 2 cups
coarse cornmeal
Method
Heat a big saucepan with the
olive oil. Add onion and bell pepper. Fry stirring occasionally until golden
brown. Add shrimp, marinated previously with salt, pepper and lime juice. Add
tomato and cilantro and let it cook for 5 minutes or until shrimp is tender.
Stir in cornstarch dissolved in coconut milk and cook it until it gets creamy.
Mix the creamy sauce with cooked pasta. Heat a frying pan, melt butter. Add
cornmeal and fry stirring constantly until it gets toasted. Season with salt.
Place the pasta on a deep baking dish and sprinkle the toasted cornmeal on top.
Put it in the oven for 30 minutes on 400°F/200°C ‘til golden brown. Serve it
hot.
Recipes from: Cláudia Comida & Bebida Magazine
P.S.: I substituted parsley for
cilantro.
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