This recipe is from my favorite chef's cookbook "Jamie's 30-minute meals". As the ingredients Jamie uses in the recipes of the book are not as easy to find in Brazil as they are in England, I was looking for the best recipe for the people in my country. It's very simple and also very tasty! Roasted chicken breast with bacon and cherry tomatoes, squashed potatoes with garlic and beautiful herbs, creamed spinach and a very refreshing strawberry slushie. Roasting cherry tomatoes is a good way of showcasing the real flavor of fresh tomatoes. Even the ones that don't like them go crazy about them.
Este livro do Jamie Oliver tem uma proposta diferente, onde ele monta uma espécie de roteiro para a preparação da receita. Então, pode parecer um pouco diferente...
The recipes from this book have a different structure, Jamie does kind of a script for the whole preparation. It might seem a little unusual...
Ingredientes: 4 pessoas
Batatas:
700 g de mini batatinhas
alguns ramos de alecrim
2 folhas de louro
6 dentes de alho
Potatoes:
700g baby potatoes
sprigs of rosemary
2 bay leaves
6 garlic cloves, skin on
Creme de Espinafre:
um maço de cebolinha verde
3 dentes de alho
alguns ramos de tomilho fresco
noz moscada, para ralar
uma bolota grande de manteiga
400 g de espinafre (apenas as folhas)
100 ml de creme de leite
25 g de queijo parmesão
Creamed Spinach:
a bunch of spring onions
3 garlic cloves
sprigs of fresh thyme
nutmeg, for grating
a knob of butter
400 g baby spinach
100 ml single cream
25 g grated parmesan
Frango:
orégano seco
páprica doce
uma bolota de manteiga
4 filés de frango (180 g cada) sem pele
1 limão siciliano
300 g de tomate-cereja
4 fatias de bacon
2 ramos de alecrim
Chicken:
dried oregano
sweet paprika
a knob of butter
4 skinless chicken breast fillets (180 g each)
1 lemon
300 g cherry tometoes
4 rashes of bacon
2 sprigs of rosemary
Temperos:
azeite de oliva
azeite de oliva extravirgem
sal marinho e pimenta-do-reino
Seasoning:
olive oil
extravirgin olive oil
sae salt and black pepper
Refresco:
400 g de morango
alguns raminhos de hortelã
1/2 limão
cubos de gelo
açúcar a gosto
Slushie:
400 g strawberry
mint leaves
1/2 lemon
ice cubes
sugar, to taste
Modo de Preparo:
Para começar - Sempare todos os ingredientes e utensílios que irá usar. Encha a cheleira de água e leve para ferver. Coloque uma panela média em fogo médio, uma frigideira grande em fogo brando e uma panela grande e rasa em fogo médio. Esquente o forno no máximo
Batatas - Lave as batatas, corte ao meio no sentido do comprimento (ou deixe inteiras se forem muito pequenas) e coloque na panela média com um pitada de sal. Cubra com água fervente, tampe e deixe cozinhar por 12-14 minutos, ou até ficarem macias.
Espinafre - Limpe e pique finamente a cebolinha verde. Coloque na panela grande e rasa com uma esguichada de azeite. Esmague 3 dentes de alho e adicione um pouco de água fervente. Acrescente as folhinhas de tomilho, rale 1/4 da noz moscada e junte a bolota grande de manteiga. Mexa bem e deixe refogar por 3 minutos, mexendo de vez em quando.
Frango - Aumente o fogo da frigideira para alto. Pegue uma folha de papel-manteiga e polvilhe sobre ela uma boa pitada de orégano seco, sal, pimenta e páprica, depois junte um fio de azeite. Coloque azeite também na frigideira e depois a manteiga. Estenda os filés de frango sobre o papel e role sobre os condimentos. Leve à frigideira quente e frite por 4-5 minutos, ou até ficarem dourados dos dois lados. Enquanto fritam, descarte o papel e lave as mãos.
Espinafre - Coloque o espinafre na panela de cebolinha e espere murchar. Talvez seja preciso trabalhar em lotes porque é muito volumoso, mas ele murcha rapidamente. Fique mexendo para não grudar.
Frango - Pegue uma travessa refratária bonita, corte o limão em quartos e jogue na travessa. Acrescente os tomates, o frango e o líquido da frigideira. Use um pegador para arranjar tudo direitinho e coloque as fatias de bacon sobre os filés. Leve a frigideira novamente ao fogo médio, adicione 2 ramos de alecrim e esfregue-os para ficarem úmidos. Passe-os para a travessa e coloque no forno por 14 minutos, no mínimo.
Batatas - Verifique se as batatas estão bem cozidas, escorra e deixe descansar por 1-2 minutos. Coloque na frigideira vazia algumas esguichadas de azeite, as folhas de alecrim e de louro. Distribua as batatas sobre as ervas em uma só camada, regue com mais azeite e polvilhe sal. Espalhe por cima 6 dentes de alho com casca e aumente o fogo para alto. Pegue uma tampa chata de panela de tamanho menor e aperte as batatas com toda a força, até estourarem. Deixe dourar por 3 minutos, mexa e esmague-as novamente.
Espinafre - Mexa para ajudar a murchar. Acrescente o creme de leite. Diminua bem o fogo. Rale o parmesão por cima e misture.
Batatas - Fique de olho, esmagando e virando as batatas até ficarem bem douradas.
Refresco - Tire o pedúnculo dos morangos e coloque-os no liquidificador com alguns cubos de gelo, folhas de hortelã e suco de 1/2 limão. Adicione água para cobrir e bata. Enquanto isso, encha uma jarra grande com gelo. Prove e adoce, se necessário. Passe para a jarra e mexa com uma colher de cabo longo. Leve à mesa
Batatas - Verifique e esmague de novo
Para servir - Tire a travessa com o frango do forno. Verifique se está bem cozido e leve diretamente à mesa, junto com a panela de espinafre. Passe as batatas para uma travessa, leve à mesa e devore!
FONTE: Livro "30 minutos e pronto" - Jamie Oliver
Obs.: Não é necessário usar mini batatinhas, você pode cortar uma batata normal em pedaços menores. Se você não tiver limão siciliano, pode usar limão comum.
Instructions:
Get all your ingredients and equipment ready. Get a small pot of water boiling (for the spinach later). Put a medium saucepan on a medium heat, a large frying pan on a low heat and a large shallow pan on a medium heat. Preheat your oven to 190°C.
POTATOES: wash the potatoes, then halve lengthways (or leave whole if using new potatoes) and add to the saucepan with a pinch of salt. Cover with boiled water, put the lid on and boil hard for around 12 to 14 minutes, or until cooked through.
SPINACH: Trim and finely slice the spring onions. Add to the large shallow pan with a splash of olive oil. Crush in 3 cloves of unpeeled garlic and add a swig of boiled water. Pick in the leaves from a few sprigs of thyme, finely grate in ¼ of a nutmeg and add the knob of butter. Leave to tick away for around 3 minutes, stirring occasionally.
CHICKEN: turn the heat under the empty frying pan to high. Get out a large sheet of greaseproof paper/wax paper. Sprinkle over a good pinch of dried oregano, salt, pepper and paprika, then drizzle over some olive oil and add a lug to the hot frying pan now too, along with the knob of butter. Lay the chicken pieces on top of the paper and roll them in the flavors. Add to the hot pan and fry for 4 to 5 minutes, or until golden on both sides. While this is happening, clear away the paper and wash your hands thoroughly with soap.
SPINACH: pile the spinach into the pan with the spring onions and leave to wilt. You may need to do this in batches but it will wilt quickly. Keep stirring so nothing catches at the bottom of the pan
CHICKEN: get out a nice roasting tray, then quarter the lemon and chuck it in the tray along with the tomatoes. Tip in the chicken and any juices from the pan. Use tongs to arrange everything nicely, then lay the bacon on top of the breasts. Put the frying pan back on a medium heat, add the sprigs of rosemary to the pan and move them around so that they get coated in the juices. Pop them into the tray where the chicken is. Put in the oven and bake for about 15-20 minutes or until chicken is cooked through and tomatoes are soft and juicy
POTATOES: check if the potatoes are cooked, then drain and let them steam dry for a minute or two in the pot you used for cooking. Add a couple lugs of olive oil, leaves from a few sprigs of rosemary and the bay leaves to the empty frying pan. Put the potatoes on top of the herbs in a flat layer, drizzle over some olive oil and sprinkle over some salt. Crush in 6 unpeeled cloves of garlic, then turn the heat up to high. Get a flat lid from a smaller pan and press down so you burst and squash the potatoes. You can squash them in big chunks and don’t have to completely mashed them like mashed potatoes. Leaving it rustic. Leave to color, then toss after about 3 minutes and set aside
SPINACH: Pour in the cream. Turn the heat to low. Finely grate in the Parmesan cheese and stir to mix well. Turn off the heat. Set aside
Take the tray of chicken out from the oven. Make sure they are cooked through, then serve along with the potatoes and spinach. Tuck in baby!
Recipe from "Jamie's 30-minute meals" cookbook
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